Valikko Sulje

Kun huoli ympäristöstä lisääntyy, ympäristötunteita kannattaa kohdata ja käsitellä

Erilaisia ympäristötunteita

Hyvää Maailman ympäristöpäivää 2020!

Päivää vietetään 5. kesäkuuta YK:n ympäristöohjelman vuosipäivänä. Maailman ympäristöpäivänä haluamme kiinnittää huomiota ympäristöahdistukseen.

Ympäristöahdistus, joka käsittää myös ilmastoahdistuksen, tarkoittaa tuntemuksia ja tunteita, jotka kumpuavat merkittävässä määrin ympäristöongelmista ja niiden uhasta. Kyse on ympäristötunteista, joita viriää luontoon ja ympäristöön liittyen. Ne voivat olla niin voimaa antavia; kuten energiaa ratkaista ongelmia tai toivoa, kuin myös haastavia tunteita; kuten turhautumista ja ahdistusta. Voimaa antavia ympäristötunteita syntyy esimerkiksi luonnossa virkistäytyessä.

Vaikeiden tunteiden ja ajatusten tunnistaminen, hyväksyminen ja tunnetaitojen harjoitteleminen auttavat ympäristömuutosten keskellä. Näitä tunteita on hyvä kohdata ja jakaa yhdessä. Tällöin elämä tunteiden kanssa helpottuu ja jaksaa toimia omassa arjessa kestävämmän ympäristön puolesta.

MIELI Suomen Mielenterveys ry, Nyyti ry ja Tunne ry yhdessä toteuttavat Ympäristöahdistuksen mieli -hanketta (2020–2022). Kolmen vuoden aikana järjestetään ympäristöahdistukseen ja ympäristötunteisiin keskittyviä vertaistukiryhmiä, infotilaisuuksia ja koulutuksia esimerkiksi nuorille, opiskelijoille ja ammattilaisille. Näitä järjestetään ympäri Suomea ja verkossa. Lisäksi julkaistaan materiaaleja ymparistoahdistus.fi-sivuille lisäämään tietoa ja tukemaan ympäristötunteiden käsittelyä. Sivut avautuvat elokuussa 2020. Hankkeessa työskentelevät projektipäällikkö Satu Turhala Mieli ry:stä, sekä asiantuntijat Elina Marttinen Nyyti ry:stä ja Taneli Saari Tunne ry:stä.

Opi lisää ympäristötunteista Instagramissa: @ymparistotunteet

Tilaa uutiskirjeemme ja liity hankkeen koordinoimaan YAM-verkostoon.

Lisätietoja:
Taneli Saari, taneli@tunne.org, p. 0503886200
Satu Turhala, satu.turhala@mieli.fi, p. 0406526646

#ympäristötunteet #ilmastoahdistus